Jurassic Park | Francais Filem

Terima Kasih Atas Sokongan Anda

“Jurassic Park” 1993

Pautan pertanyaan yang diberikan membawa kepada laman Wikipedia khusus tentang filem “Jurassic Park.” Filem ini, yang dikeluarkan pada tahun 1993 dan diarahkan oleh Steven Spielberg, berdasarkan novel oleh Michael Crichton. Ia mengikuti kisah John Hammond, pemilik Taman Jurassic, sebuah taman tema yang dipenuhi dengan dinasour yang dihasilkan secara genetik. Apabila kuasa taman dimatikan oleh seorang pekerja yang memberontak, kekacauan berlaku apabila dinasour membebaskan diri, menyebabkan pertempuran untuk kelangsungan hidup oleh watak-watak, termasuk ahli paleontologi Alan Grant, ahli paleobotani Ellie Sattler, dan ahli teori kekacauan Ian Malcolm. Filem ini mencetuskan terobosan untuk penggunaannya dalam animasi komputer dan menjadi kejayaan besar, mengumpul lebih dari $914 juta secara global. Ia dianggap sebagai mercu tanda dalam kesan visual dan tetap menjadi salah satu filem dengan pendapatan tertinggi sepanjang zaman. Selain itu, “Jurassic Park” telah memberi impak budaya yang signifikan, menyebabkan pengiktirafannya sebagai Warisan Geobudaya tak Berwujud dan pemeliharaannya dalam Pendaftaran Filem Kebangsaan Amerika Syarikat oleh Perpustakaan Kongres.

Plot filem “Jurassic Park” berkisar tentang penciptaan sebuah taman tema yang dipenuhi dengan dinasour yang dihasilkan secara genetik di pulau fiksyen Isla Nublar. Pemilik taman, John Hammond, menjemput sekelompok pakar termasuk ahli paleontologi Alan Grant, ahli paleobotani Ellie Sattler, dan ahli teori kekacauan Ian Malcolm untuk membenarkan keselamatan taman. Namun, kekacauan berlaku apabila pemrogram utama taman, Dennis Nedry, menyabot sistem keselamatan untuk mencuri embrio dinasour, menyebabkan kerosakan kuasa dan dinasour membebaskan diri. Kumpulan tersebut mesti menavigasi pulau tersebut, menghadapi bahaya seperti Tyrannosaurus Rex dan Velociraptors, sambil cuba memulihkan kuasa dan melarikan diri. Filem ini meneroka tema-tema kejuruteraan genetik, dilema etika, dan ketidakdugaan alam, yang mencapai klimaks dalam naratif yang mengasyikkan dan mendebarkan tentang kelangsungan hidup di tengah makhluk pra-sejarah yang dilepaskan dalam suasana moden.

Francais Filem “Jurassic Park”

Terdapat sejumlah 6 filem Jurassic Park:

  1. Jurassic Park (1993)
  2. The Lost World: Jurassic Park (1997)
  3. Jurassic Park III (2001)
  4. Jurassic World (2015)
  5. Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)
  6. Jurassic World Dominion (2022)

Filem asal Jurassic Park, diarahkan oleh Steven Spielberg, dikeluarkan pada tahun 1993 dan merupakan kejayaan besar, mengumpul lebih dari $914 juta secara global. Ia diikuti oleh dua sekuel, The Lost World: Jurassic Park (1997) dan Jurassic Park III (2001), yang meneruskan cerita tetapi tidak mencapai pujian kritikal filem pertama.

Pada tahun 2015, francais ini dihidupkan semula dengan Jurassic World, yang menjadi filem dengan pendapatan tertinggi dalam siri tersebut. Dua sekuel lagi, Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) dan Jurassic World Dominion (2022), telah dikeluarkan sejak itu, membawa jumlah keseluruhan filem Jurassic Park kepada enam.

The Lost World: Jurassic Park (1997)

“The Lost World: Jurassic Park” adalah instalmen kedua dalam siri filem Jurassic Park, dikeluarkan pada tahun 1997. Diarahkan oleh Steven Spielberg, filem ini mengikuti alur cerita di mana sebuah pasukan yang dipimpin oleh Ian Malcolm kembali ke Isla Sorna, pulau di mana dinasour dicipta, untuk mengkaji makhluk-makhluk itu di habitat semula jadi mereka. Filem ini meneroka tema-tema kuasa alam dan konsekuensi campur tangan manusia dengannya, yang berkumandang dengan kisah amaran asal Jurassic Park tentang kejuruteraan genetik dan ketidakdugaan alam.

Filem ini menerima ulasan campuran, dengan beberapa memuji momen-momen berkesan seperti urutan T-Rex, perlawanan di San Diego, dan kesan animatronik. Walau bagaimanapun, kritikan ditujukan kepada beberapa aspek seperti babak ketiga yang mempolarisasikan, perkembangan watak, dan keputusan cerita. Walaupun pendapat terbahagi, “The Lost World: Jurassic Park” tetap menjadi bab yang penting dalam francais Jurassic Park, menyumbang kepada penerokaan berterusan hubungan manusia dengan alam dan implikasi etika kemajuan sains dalam kejuruteraan genetik.

Jurassic Park III (2001)

“Jurassic Park III” adalah filem aksi sains fiksyen Amerika 2001 yang diarahkan oleh Joe Johnston dan ditulis oleh Peter Buchman, Alexander Payne, dan Jim Taylor. Ia merupakan instalmen ketiga dalam francais Jurassic Park dan filem terakhir dalam trilogi asal. Filem ini menampilkan watak dan idea oleh Michael Crichton serta dibintangi oleh Sam Neill dan Laura Dern yang mengulangi peranan mereka dari filem pertama, bersama dengan barisan pelakon baru seperti William H. Macy, Téa Leoni, Alessandro Nivola, Trevor Morgan, dan Michael Jeter. Plot mengisahkan pasangan bercerai yang menipu ahli paleontologi Alan Grant untuk membantu mereka mencari anak lelaki mereka yang hilang di Isla Sorna.

Walaupun menerima ulasan campuran dari pengkritik, “Jurassic Park III” berjaya di pawagam, mengumpul $368.8 juta secara global berbanding dengan bajet $93 juta. Ia ditayangkan perdana pada 16 Julai 2001 dan dikeluarkan secara teatrikal pada 18 Julai 2001. Filem ini menampilkan gabungan dinasour hasil animasi komputer dan animatronik, dengan Spinosaurus menggantikan Tyrannosaurus sebagai antagonis utama dinasour. “Jurassic Park III” menandakan filem pertama dalam francais yang tidak diarahkan oleh Steven Spielberg dan tidak berdasarkan novel oleh Michael Crichton.

Jurassic World (2015)

“Jurassic World” adalah filem aksi sains fiksyen 2015 yang diarahkan oleh Colin Trevorrow, berperanan sebagai instalmen keempat dalam siri filem Jurassic Park dan yang pertama dalam trilogi Jurassic World. Filem ini dibintangi oleh Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D’Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson, Omar Sy, BD Wong, dan Irrfan Khan. Ditetapkan 22 tahun selepas peristiwa Jurassic Park asal, filem ini berlaku di pulau fiksyen yang sama, Isla Nublar, di mana sebuah taman tema berjaya beroperasi dengan dinasour yang diklon. Namun, kekacauan berlaku apabila dinasour hibrid yang dimodifikasi secara genetik, Indominus Rex, melarikan diri dari kandangnya dan melakukan rampasan, sementara konspirasi yang dirancang oleh kakitangan taman mencipta bahaya yang lebih besar.

“Jurassic World” was praised by critics, with many considering it the best Jurassic Park sequel. It grossed $1.6 billion worldwide, becoming the second-highest-grossing film of 2015, the third highest-grossing film of all time at the moment of its release, the highest-grossing in the Jurassic Park series, and the highest-grossing film released by Universal Pictures. The film’s success led to two sequels: “Jurassic World: Fallen Kingdom” (2018) and “Jurassic World: Dominion” (2022), completing the Jurassic World trilogy.

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

“Jurassic World: Fallen Kingdom” is a 2018 science fiction action film directed by J.A. Bayona, serving as the fifth installment in the Jurassic Park franchise and the second in the Jurassic World trilogy. The film stars Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall, Justice Smith, Daniella Pineda, James Cromwell, Toby Jones, and Isabella Sermon, with Jeff Goldblum reprising his role from the original Jurassic Park trilogy.

Setelah empat tahun berlalu sejak peristiwa “Jurassic World,” filem ini mengikuti kisah Owen Grady dan Claire Dearing ketika mereka kembali ke Isla Nublar yang ditinggalkan untuk menyelamatkan dinasour yang masih tinggal dari letusan gunung berapi yang akan datang. Walau bagaimanapun, misi mereka mendedahkan sebuah konspirasi yang boleh membawa seluruh planet ini kembali kepada satu ketertiban berbahaya yang tidak pernah dilihat sejak zaman pra-sejarah.

“Jurassic World: Fallen Kingdom” meneroka tema-tema keserakahan manusia, konsekuensi kejuruteraan genetik, dan dilema etika yang melibatkan perlakuan terhadap dinasour. Filem ini menggunakan kombinasi kesan praktikal dan imej hasil animasi komputer untuk menghidupkan dinasour, dengan spesies baru diperkenalkan bersama-sama dengan kegemaran peminat.

Walaupun menerima ulasan campuran, filem ini merupakan kejayaan di pawagam, mengumpul lebih dari $1.3 bilion secara global. Ia berperanan sebagai jambatan antara peristiwa “Jurassic World” dan penutupan yang akan datang dari trilogi Jurassic World, “Jurassic World: Dominion” (2022).

“Jurassic World Dominion” adalah instalmen keenam dan terakhir dalam siri filem Jurassic Park, dikeluarkan pada tahun 2022. Diarahkan oleh Colin Trevorrow, filem ini berperanan sebagai sekuel langsung kepada “Jurassic World: Fallen Kingdom” (2018) dan mengakhiri alur cerita yang bermula dengan trilogi Jurassic Park asal.

Ditetapkan empat tahun selepas peristiwa “Fallen Kingdom,” filem ini mengikuti kisah kewujudan bersama manusia dan dinasour di seluruh dunia selepas yang terakhir melarikan diri dari kurungan. Owen Grady dan Claire Dearing, bersama-sama dengan watak-watak dari trilogi asal, bergabung untuk menavigasi dunia bahaya yang baru ini dan mendedahkan sebuah konspirasi yang mengancam keseimbangan rapuh antara dua spesies.

“Jurassic World Dominion” menampilkan gabungan pelakon baru dan yang kembali, termasuk Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Jeff Goldblum, dan Sam Neill. Filem ini meneroka tema-tema tanggungjawab manusia, akibat kejuruteraan genetik, dan hubungan yang halus antara manusia dan alam.

Walaupun menerima ulasan campuran, dengan beberapa pengkritik menganggapnya sebagai peningkatan berbanding dengan pendahulunya, “Jurassic World Dominion” merupakan kejayaan di pawagam, mengumpul lebih dari $1 bilion secara global. Filem ini menandakan akhir zaman Jurassic, walaupun kemungkinan terdapat pemasangan masa hadapan dalam francais ini belum dikecualikan.

“Jurassic World 4” yang akan Datang (2025)

“Jurassic World 4” dijadualkan untuk memulakan “era baru Jurassic” pada 2 Julai 2025. Pelakon-pelakon termasuk: Scarlett Johansson dan Jonathan Bailey dilaporkan memegang peranan utama, dengan Manuel Garcia-Rulfo dalam perbincangan untuk memainkan peranan penting bersama Johansson. Bintang-bintang asal seperti Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Sam Neill, Laura Dern, dan Jeff Goldblum tidak dijangka akan mengulangi peranan mereka dalam pemasangan ini.

Walaupun butiran plot yang khusus belum tersedia, filem ini dijangka akan memulakan era baru bagi francais ini, mungkin membebaskan kacauan dino ke dunia sekali lagi. David Koepp, penulis skrip “Jurassic Park” dan “The Lost World: Jurassic Park,” telah diambil untuk menulis skrip “Jurassic World 4”. Gareth Edwards telah mengambil alih sebagai pengarah, menggantikan David Leitch, yang sebelum ini terlibat dalam projek tersebut.

Filem ini dijadwalkan untuk memulakan penggambaran di Sky Studios Elstree milik NBCUniversal di UK, dengan lokasi penggambaran tambahan di seluruh dunia. Pada masa ini, tiada rakaman atau treler yang tersedia untuk “Jurassic World 4”.

Maklumat ini memberikan gambaran keseluruhan mengenai pemasangan yang akan datang dalam francais Jurassic Park, menyorot butiran utama tentang pelakon, tarikh tayangan, dan arah yang dijangkakan filem ini akan ambil.

Rujukan

Google | | Bing | | Wikipedia | | Movies Yahoo | | Screen Rant | | Digitalspy | | Tvguide | | Rottentomatoes | | Netflix | | Youtube | | Imdb | | Youtube | | Astroawani | | Primevideo | | Fandom | | Boxofficemojo | | Youtube | | Reddit | | Youtube | | Boxofficemojo | | Odeon Co Uk | | Collider | | Encyclopedia | | Britannica | | Facebook | |

Related Posts

Translate »