Bandar Dosa | Sin City | Sebuah bandar yang dipenuhi dengan penjenayah anggota polis yang bengkok dan femme fatales

Sin City | Sebuah bandar yang dipenuhi dengan penjenayah, anggota polis yang bengkok, dan femme fatales

Terima Kasih Atas Sokongan Anda

Sin City

Bandar Dosa ialah sebuah filem antologi jenayah neo-noir Amerika 2005 yang diarahkan oleh Robert Rodriguez dan Frank Miller berdasarkan siri buku komik Miller yang sama. Filem ini dibintangi oleh pelakon-pelakon kumpulan yang dipimpin oleh Jessica Alba, Benicio del Toro, Brittany Murphy, Clive Owen, Mickey Rourke, Bruce Willis, dan Elijah Wood.

Sebahagian besar filem ini berdasarkan pada buku komik asal Miller yang pertama, ketiga, dan keempat. “The Hard Goodbye” mengisahkan tentang seorang bekas banduan yang memulakan pengejaran untuk mencari pembunuh teman wanitanya. “The Big Fat Kill” mengikuti seorang penyiasat persendirian yang terperangkap dalam peperangan jalanan antara kumpulan pelacur dan kumpulan tentera upahan, polis, dan sindiket. “That Yellow Bastard” memberi tumpuan kepada seorang pegawai polis tua yang melindungi seorang wanita muda daripada seorang pembunuh bersiri yang keji.

Bandar Dosa dibuka dengan kejayaan kritikal dan komersial, mendapat pengiktirafan khusus untuk pemprosesan warna unik filem yang mengubah sebahagian besar filem kepada hitam dan putih sementara mengekalkan atau menambah warna untuk objek yang dipilih. Filem ini ditayangkan di Festival Filem Cannes 2005 dalam pertandingan dan memenangi Hadiah Teknikal Besar untuk “pembentukan visual” filem tersebut.

Sin City | Bandar Bekas

Plot “Sin City” berkisar tentang penerokaan Bandar Bekas yang gelap dan korup, memberi tumpuan kepada tiga alur cerita utama dari novel grafik Frank Miller. Filem ini menggabungkan naratif dari siri komik Miller, termasuk “Sin City,” “That Yellow Bastard,” dan “The Big Fat Kill.” Kisah-kisah yang berbelit-belit mengikuti watak-watak seperti Marv, seorang lembu kasar yang mencari balas dendam atas cintanya yang hilang; Hartigan, seorang polis yang melindungi seorang gadis muda dari keluarga yang kuat dan korup; dan Dwight, seorang detektif persendirian yang terjerat dalam konflik dunia bawah bandar.

Bandar Bekas, juga dikenali sebagai “Sin City,” adalah sebuah metropolis fiksyen di Barat Amerika dan latar utama bagi francais Sin City. Ia adalah sebuah bandar yang gelap dan korup yang digambarkan dalam novel grafik dan filem, di mana pelbagai watak berlayar melalui dunia yang dipenuhi dengan jenayah, keganasan, dan ketidakjelasan moral. Bandar ini berfungsi sebagai latar belakang bagi kisah-kisah yang berbelit-belit tentang individu seperti Marv, Dwight McCarthy, Nancy Callahan, dan John Hartigan, masing-masing menghadapi cabaran mereka sendiri dan mencari keadilan atau penebusan dalam landskap yang kasar bandar.

“Sin City” menggali kehidupan penduduk-penduduk pelbagai Bandar Bekas, setiap satu bergelut dengan iblis mereka sendiri dan terjerat dalam jaringan keganasan dan korupsi, akhirnya mencari penebusan atau keadilan dalam sebuah bandar yang dipenuhi dengan penjenayah, anggota polis yang bengkok, dan femme fatales.

Sin City | Pelakon Utama

Pelakon utama dalam “Sin City” adalah:

Mickey Rourke sebagai Marv

Mickey Rourke memegang watak Marv dalam francais Sin City. Marv ialah watak fiksyen dalam siri novel grafik Sin City, dicipta oleh Frank Miller. Rourke memegang watak Marv dalam adaptasi filem tahun 2005 dan sekuelnya pada tahun 2014, “Sin City: A Dame to Kill For.” Marv adalah watak penting dalam siri tersebut, muncul dalam beberapa alur cerita dan diterima dengan baik sebagai watak komik dan filem. Penampilan Rourke sebagai Marv mendapat pujian kritikal, memenangi anugerah dan menjadi popular di kalangan penonton dan pengkritik.

Bruce Willis sebagai Detektif John Hartigan

Bruce Willis memegang watak Detektif John Hartigan dalam siri filem Sin City. Hartigan adalah protagonis utama dalam novel grafik Sin City yang dicipta oleh Frank Miller. Dalam adaptasi filem Sin City tahun 2005, Bruce Willis memberikan kehidupan kepada Hartigan di atas skrin, menggambarkan seorang polis yang tegar dan berdedikasi yang bersedia untuk berjuang menentang korupsi di Bandar Bekas. Penampilan Willis sebagai Hartigan dipuji kerana penampilan yang nuansa dan berkuasa, menambah kedalaman kepada watak dan menyumbang kepada kejayaan filem.

Jessica Alba sebagai Nancy Callahan

Jessica Alba memegang watak Nancy Callahan dalam siri filem Sin City. Nancy adalah watak penting dalam novel grafik Sin City yang dicipta oleh Frank Miller.

Dalam adaptasi filem Sin City tahun 2005, Alba membawa Nancy ke skrin, menggambarkan penari eksotik yang tidak berdosa dan manis yang setia kepada minat cintanya, John Hartigan, yang dimainkan oleh Bruce Willis. Penampilan Alba dipuji kerana menangkap ketidakberdosaan dan kelembutan Nancy.

Dalam sekuel tahun 2014, “Sin City: A Dame to Kill For,” kisah mengikuti Nancy selepas kematian Hartigan, yang menghantar beliau ke dalam remang yang gelap. Penampilan Alba sebagai transformasi Nancy dari seorang wanita yang tidak berdosa kepada watak yang terganggu dan penuh dendam diterima dengan baik. Pelakon bekerja dengan seorang koreografer untuk mempelajari gerakan tarian eksotik dan membentuk fizikalnya untuk watak tersebut.

Penampilan Alba sebagai Nancy Callahan dalam kedua-dua filem Sin City adalah berbeza daripada peranannya yang biasa dan mempamerkan kebolehannya sebagai pelakon. Beliau merangkul sifat gelap dan seram watak, yang bertentangan dengan personalitinya sendiri.

Clive Owen sebagai Dwight McCarthy

Clive Owen memegang watak Dwight McCarthy dalam siri filem Sin City. Dwight McCarthy adalah watak penting dalam novel grafik Sin City yang dicipta oleh Frank Miller. Dalam adaptasi filem Sin City tahun 2005, Clive Owen membawa Dwight ke skrin, menggambarkan watak yang kompleks dan serba samar moral yang terjerat dalam dunia gelap dan korup Bandar Bekas. Penampilan Owen sebagai Dwight McCarthy dipuji kerana menangkap hakikat watak dan menyumbang kepada atmosfer seram dan noir filem.

Rosario Dawson sebagai Gail

Rosario Dawson memegang watak Gail dalam siri filem Sin City. Gail adalah watak penting dalam novel grafik Sin City yang dicipta oleh Frank Miller.

Dalam adaptasi filem Sin City tahun 2005, Dawson membawa Gail ke skrin, menggambarkan madam yang tegar dan licik di Old Town yang memimpin kumpulan pelacur yang mematikan. Gail sangat melindungi wilayahnya dan bersedia untuk berjuang menentang anggota polis korup dan sindiket yang cuba menyerang Old Town.

Penampilan Dawson sebagai Gail dipuji kerana ketangkasannya dan keupayaannya untuk menyampaikan kekuatan dan kecerdasan watak. Beliau berlatih secara ekstensif dalam seni bela diri dan pengendalian senjata untuk menyediakan peranan tersebut.

Dalam sekuel tahun 2014, “Sin City: A Dame to Kill For,” Dawson mengulangi peranannya sebagai Gail, terus memimpin gadis-gadis Old Town dalam perjuangan mereka menentang unsur-unsur jenayah bandar. Penampilannya dalam kedua-dua filem itu menonjol, dengan Gail menjadi salah satu watak paling ikonik dalam alam Sin City.

Benicio del Toro sebagai Detektif Leftenan Jack “Jackie Boy” Rafferty

Benicio del Toro memegang watak Detektif Leftenan Jack “Jackie Boy” Rafferty dalam adaptasi filem Sin City tahun 2005. Rafferty adalah seorang anggota polis “hero” yang korup dan zalim di bandar fiksyen Basin City.

Dalam bab “The Big Fat Kill” dari novel grafik Sin City, Rafferty mencetuskan peperangan jalanan antara tentera upahan, pelacur, polis, dan sindiket. Penampilan Del Toro sebagai watak yang kompleks dan serba samar moral diterima dengan baik, dengan penampilannya menambah kedalaman kepada atmosfer seram dan noir filem.

Asal dari Puerto Rico, Benicio Del Toro telah menjadi salah satu pelakon pembantu yang paling diiktiraf dalam sinema moden, dikenali dengan penampilan yang pelbagai dan berkuasa.

Elijah Wood sebagai Kevin

Elijah Wood memegang watak Kevin dalam adaptasi filem Sin City tahun 2005. Kevin adalah seorang pembunuh bersiri yang bisu dan kanibal yang muncul dalam cerita “The Hard Goodbye” dari novel grafik Sin City.

Dalam filem tersebut, Kevin Wood digambarkan sebagai kehadiran yang misteri dan mengganggu, dengan wataknya tidak pernah mengucapkan sepatah kata pun. Audiensi Wood untuk peranan itu melibatkan hanya menatap ke kamera sementara Rodriguez membaca perenggan dari novel grafik, mempamerkan keupayaannya untuk menyampaikan sikap yang seram watak melalui tatapan yang intens sahaja.

Walaupun memiliki waktu skrin yang terhad, penampilan Wood sebagai Kevin meninggalkan kesan yang berkekalan, dengan kepala yang dipotong dan cermin mata menjadi prop ikonik dari filem tersebut. Kemampuan Wood untuk menggambarkan sifat yang mengganggu Kevin tanpa bergantung kepada dialog atau fisikalitas merupakan bukti kepada kemahiran lakonannya.

Walaupun Elijah Wood tidak mengulangi peranannya dalam sekuel tahun 2014, Sin City: A Dame to Kill For, penampilannya sebagai pembunuh bisu dan kanibal Kevin tetap menjadi salah satu aspek yang paling diingati dari filem asal Sin City.

Sin City | Pelakon-Pelakon Lain

Ahli lain dalam filem termasuk:

 • Devon Aoki sebagai Miho
 • Alexis Bledel sebagai Becky
 • Powers Boothe sebagai Senator Roark
 • Michael Clarke Duncan sebagai Manute
 • Carla Gugino sebagai Lucille
 • Josh Hartnett sebagai The Salesman
 • Rutger Hauer sebagai Cardinal Patrick Henry Roark
 • Jaime King sebagai Goldie/Wendy
 • Michael Madsen sebagai Bob
 • Brittany Murphy sebagai Shellie
 • Mickey Rourke sebagai Marv
 • Nick Stahl sebagai Roark Jr./The Yellow Bastard
 • Marley Shelton sebagai The Customer
 • Maria Bello sebagai Ava Lord
 • Arie Verveen sebagai Murphy
 • Jason Douglas sebagai Hitman
 • Jeff Schwan sebagai Louie

Pelakon-pelakon ini memberikan kehidupan kepada watak-watak yang kompleks dan gelap di Bandar Bekas, setiap satu dengan alur cerita dan motivasi mereka sendiri.

Sin City: A Dame to Kill For

Filem “Sin City: A Dame to Kill For” telah ditayangkan pada 22 Ogos 2014, di Amerika Syarikat. Ini adalah filem thriller jenayah yang diarahkan oleh Frank Miller dan Robert Rodriguez, berdasarkan siri novel grafik Miller yang bernama sama. Filem ini menampilkan kumpulan pelakon termasuk Mickey Rourke, Jessica Alba, Josh Brolin, Joseph Gordon-Levitt, Rosario Dawson, Bruce Willis, Eva Green, dan ramai lagi.

Rujukan

Google | | Bing | | Youtube | | Youtubee | | Wikipedia | | Screen Rant | | Theguardian | | Pro Store Auction | | Imdb | | Fandom | | Reddit | | Themoviedb | | Fandango | | Fandom | | Go | | Rottentomatoes | | Tvguide | | Television Stats | | Fandom | | Fandom | |

Related Posts

Translate ยป