Malaysia Mengutuk Serangan Moscow

Malaysia Mengutuk Serangan Moscow

Pendirian Anwar Ibrahim terhadap serangan Moscow adalah satu kutukan yang kuat, di mana beliau menyifatkan serangan itu sebagai “kekejaman yang sangat keji” yang tidak mewakili Islam atau mana-mana kepercayaan lain. Beliau menekankan keperluan untuk menentang kejahatan dan kejahatan seperti itu, menonjolkan kepentingan untuk tidak membenarkan perbuatan ini membayangi ajaran damai agama-agama besar dunia. Selain itu, Anwar menyatakan kesediaan Malaysia untuk bekerjasama dengan rakan kongsi, termasuk Persekutuan Rusia, dalam memerangi keganasan.

Terima Kasih Atas Sokongan Anda

Dalam satu kenyataan yang dibuat di Instagram, Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkata,

“Bagi pihak rakyat Malaysia, saya ingin menyampaikan rasa simpati dan takziah kepada mangsa, keluarga mereka, serta rakyat Rusia. Amuk yang mengerikan dan biadab ini tidak mempunyai tempat di dunia bertamadun. Hakikat bahawa serangan itu berlaku di dewan konsert utama, pusat budaya, hampir pasti dengan reka bentuk, dikira untuk menyebabkan kerosakan maksimum.

Selain itu, sebagai seorang Muslim, saya rasa terdorong untuk menekankan bahawa kekejaman yang sangat keji ini tidak boleh dikatakan mewakili Islam atau, sememangnya, mana-mana agama. Oleh itu, kita mesti menentang dengan tegas membenarkan kejahatan dan kejahatan sedemikian mengatasi ajaran dunia yang damai dan mulia.

Malaysia bersedia untuk bekerjasama dengan semua rakan kongsinya, termasuk Persekutuan Rusia, dalam perjuangan bersama kita menentang keganasan.”

ANWAR IBRAHIM

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar Malaysia, PutraJaya mengutuk sekeras-kerasnya serangan itu. Serangan itu mengakibatkan kematian tragis sekurang-kurangnya 60 individu dan menyebabkan lebih 145 yang lain cedera. Malaysia mengucapkan takziah kepada kerajaan dan rakyat Persekutuan Rusia, terutamanya keluarga mangsa, dan berharap agar mereka yang cedera cepat sembuh.

Selain itu, Kementerian Luar Malaysia mengulangi penolakan tegas terhadap keganasan dan ekstremisme ganas dalam semua bentuknya dan menekankan keperluan kritikal bagi usaha antarabangsa bersatu untuk membasmi keganasan secara menyeluruh dan berkesan. Kementerian Luar Negeri, melalui Kedutaan Malaysia di Moscow, mengesahkan keselamatan semua rakyat Malaysia dan pelajar Malaysia yang berdaftar di Moscow. Rakyat Malaysia di Moscow dinasihatkan supaya sentiasa dimaklumkan mengenai perkembangan terkini dan mematuhi panduan yang diberikan pihak berkuasa tempatan bagi memastikan keselamatan mereka.

Serangan Moscow di dewan konsert mengakibatkan kematian tragis 140 orang, dengan 11 individu ditahan, termasuk empat lelaki bersenjata yang ditahan ketika cuba melarikan diri. Serangan itu dikutuk sebagai tindakan keganasan yang biadab, menyebabkan Putin berikrar hukuman terhadap pelaku dan menuduh Ukraine memudahkan laluan melarikan diri, dakwaan yang dinafikan Ukraine. Amerika Syarikat mengesahkan ketidak penglibatan Ukraine dan mengaitkan tanggungjawab itu semata-mata kepada ISIS. Insiden itu mendorong tindak balas yang ketara, dengan Rusia menangkap sejumlah 11 individu, termasuk empat lelaki bersenjata yang bertanggungjawab atas serangan itu.

Motif di sebalik serangan itu dikaitkan dengan ISIS-K, sekutu serantau ISIS yang semakin menyasarkan Rusia sejak AS berundur dari Afghanistan pada 2021. ISIS-K, yang berasal dari timur Afghanistan pada 2014, mendapat kemasyhuran kerana kekejamannya yang melampau dan telah memberi tumpuan kepada Rusia sejak dua tahun lalu, sering mengkritik Putin dalam propagandanya. Serangan itu adalah sebahagian daripada strategi ISIS yang lebih luas untuk menjalankan operasi luar global dan menyasarkan mereka yang tidak sehaluan dengan ideologi ekstremis mereka. Ia juga dilihat sebagai percubaan untuk melakukan serangan mangsa besar-besaran, disokong oleh risikan yang menunjukkan kemungkinan sedemikian. ISIS-K sebelum ini mengaku bertanggungjawab atas pengeboman berani mati yang membawa maut di kedutaan Rusia di Kabul pada September 2022 dan serangan ke atas lapangan terbang antarabangsa Kabul pada 2021, mengakibatkan korban dalam kalangan tentera AS dan orang awam semasa pemindahan AS dari Afghanistan.

Adrienne Watson, jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS, menyatakan bahawa kerajaan AS “memantau laporan bahawa pelampau mempunyai rancangan yang akan berlaku untuk menyasarkan perhimpunan besar di Moscow…“Kerajaan AS juga berkongsi maklumat ini dengan pihak berkuasa Rusia mengikut ‘duty yang telah lama wujud untuk memberi amaran kepada dasar’,”

Presiden Rusia Putin mengkritik amaran Amerika sebagai “provokatif,” menuduh mereka cuba menggugat kestabilan masyarakat Rusia melalui taktik ugutan. Sepanjang Mac, pihak berkuasa Rusia telah menjalankan beberapa operasi anti keganasan di Rusia.

Presiden Putin berkata, “Mereka cuba bersembunyi dan bergerak ke arah Ukraine di mana, menurut data awal, tingkap disediakan untuk mereka di sebelah Ukraine untuk menyeberangi sempadan negeri…”

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy menafikan kenyataan beliau mengulas bahawa “Beribu-ribu rakyat Rusia yang mati di bumi Ukraine akan lebih baik digunakan menghentikan pengganas di rumah…”

“Mereka [Rusia] menghalau ratusan ribu pengganas mereka ke sini, di bumi Ukraine…Mereka berperang melawan kita dan mereka tidak peduli apa yang berlaku di dalam negara mereka sendiri.”

Rujakan

Ministry of Foreign Affairs. https://www.kln.gov.my/web/guest/-/terrorist-attack-at-crocus-city-hall-moscow-russian-federation-22-march-2024
MSN https://www.msn.com/en-my/news/national/anwar-condemns-moscow-attack/ar-BB1kqm0D
Ultimas Noticias De Espana https://ultimasnoticiasdeespana.com/all/716/
Alternative Nachrichten https://alternativenachrichten.com/crimes/1014/
Instagram. https://www.instagram.com/anwaribrahim_my/

Related Posts

Translate »